Interesse in onze opleiding ‘Coach(end Leiderschap)’?
Workshop
Training
Teamcoaching
Interesse in onze opleiding ‘Coach(end Leiderschap)’?
Workshop
Training
Teamcoaching
Toewijding
Als zorgprofessional sta je iedere dienst klaar om met een combinatie van medische expertise, empathie en toewijding de best mogelijke zorg te garanderen voor je patiënten of cliënten. Er wordt niet voor niets weleens gezegd dat het vak van zorgprofessional een roeping is. Daar ging een jarenlange opleiding en specialisatie aan vooraf, waarna je vaak zelf op jouw beurt zorgmedewerkers opleidt of leidinggeeft aan zorgprofessionals. Medisch gezien weet je dan ook als de beste hoe de zorg geleverd moet worden. Door middel van trainingen, nascholingen en e-learnings blijf je je medische kennis en vaardigheden aanscherpen om dagelijks uitmuntende zorg te blijven leveren.
Veeleisender
Toch lijkt de dagelijkse uitvoering van je vak er met de dag ingewikkelder en veeleisender op te worden. Patiënten worden mondiger en reageren niet altijd helpend, er is minder tijd voor zorg aan het bed, de druk op het budget wordt groter en het aantal collega’s dat worstelt met hun welzijn neemt toe. Vaak zijn dit elkaar versterkende processen waar je niet zomaar uitkomt met elkaar.
Wat niet werkt
Dat vraagt dan ook meer dan instrumenteel bepaalde communicatieve vaardigheden aanleren. Vaak zoeken we de oplossing nog in strategieën die in essentie voortkomen uit dezelfde manier van denken als van waaruit we onze persoonlijke en interpersoonlijke problemen hebben gecreëerd:
• ‘Ik moet meer voor mezelf opkomen.’
• ‘Ik moet meer mijn grenzen aangeven.’
• ‘Ik moet duidelijker zijn naar de ander in wat het met me doet.’
• ‘Ik moet wat voorzichtiger zijn met de ander.’
• ’Ik moet het me gewoon minder laten raken’.
• ‘Ik moet vaker tot 10 tellen.’
• ‘Ik moet gewoon wat slimmer communiceren.’
Uiteindelijk werkt dit niet in onze ervaring, omdat we de energie waar we in zitten en van waaruit we dit gaan doen niet fundamenteel hebben veranderd.
Wat wel werkt
Wat wél werkt is met oplossingen komen vanuit een wezenlijk ander perspectief. Een ander perspectief op onszelf, op elkaar en op wat we meemaken (lees er hier meer over). Het is onze specialiteit om zorgprofessionals in die andere kijk mee te nemen en om hen te helpen om de mogelijkheden te benutten die dan binnen handbereik komen.
Want is het echt zo dat je iets van een ander nodig hebt om je goed te voelen en die ander van jou? Of zit het net even anders? Is het echt zo dat de ander de oorzaak is van jouw slechte gevoel en er dus ook de oplossing van moet zijn? Of zit dat net even anders? Is het echt zo dat je er niks aan kan doen dat een ander zo naar jou doet? Of zit dat net even anders?