Onze aanpak
We doen alles wat je van een goede coach mag verwachten. We luisteren, we stellen je de juiste vragen, we helpen je ze te beantwoorden, we geven je feedback, we zijn confronterend als dat nodig is. En we helpen je de essentie te pakken, ook op gevoelsniveau.
Maar we doen meer. We gebruiken alles wat er zich tussen ons afspeelt aan tafel als ‘coach materiaal’. Want elke reactie tussen ons in het hier en nu zegt veel over hoe je dat doet in andere situaties.
We helpen je om een bepaalde logica en samenhang te zien in alles wat je meemaakt tot nu toe. En we helpen je om te zien welke mogelijkheden je dat vanaf nu biedt en hoe je die kan gaan benutten.
We helpen je om een aantal zaken waarvan je lange tijd ‘zeker hebt geweten’ dat ze zo zijn open te onderzoeken en ze – als dat helpend is – te vervangen door nieuwe ‘waarheden’.
En we geven je concrete technieken mee om voor elkaar te krijgen wat je wil. Bijvoorbeeld op het gebied van visualiseren, het bewust beïnvloeden van je gedachten en reageren vanuit je intuïtie.
Onze uitgangspunten
We kunnen een hele dag met je praten over waar we vanuit gaan in ons werk. Om je een eerste indruk te geven hier een aantal uitgangspunten die we hanteren:
- Als je je gedrag wilt veranderen, verander dan je interne dynamiek van denken, voelen en willen
- Als je wat er om je heen speelt positief wilt beïnvloeden, beïnvloed dan positief wat er speelt in jou
- Je hebt niet alleen invloed op hoe je omgaat met wat er op je afkomt, je hebt ook invloed op wat er wel en niet op je afkomt
- Alles wat je meemaakt biedt je de mogelijkheid om je kracht, invloed en eigenheid verder te ontwikkelen en tot uitdrukking te brengen
- De basis van alle dramatiek in welke relatie dan ook is het idee dat je iets van de ander nodig hebt om je goed te voelen en de ander iets van jou
- Verbinding ervaren met de mensen om je heen heeft niets te maken met of anderen zich wel of niet met jóu verbinden en alles met of jij je wel of niet met hén verbindt
Ons ik+ & ik- model
De basis van onze visie hebben we vertaald naar een praktisch model dat als basis dient voor alles wat we doen; het ik+ / ik- model:
Kort uitgelegd komt het neer op het volgende. Je interne dynamiek van denken, voelen en willen kan je op 2 manieren vormgeven: vanuit onvoorwaardelijke liefde of vanuit angst als basis. En het goede nieuws is dat je daar zelf volledig de regie over hebt.
Hoe? Door bewust de manier te kiezen hoe je naar jezelf kijkt.
Kijk je in essentie naar jezelf in lijn met wie je werkelijk bent, dan creëer je vanuit dat perspectief positieve gedachten en van daaruit een gevoel van welzijn. Ik+ noemen we dat. En dat omvat meer dan blij zijn. Je kunt ook heel goed ‘ik+’ boos of verdrietig zijn. Vanuit je positieve gedachten en gevoel creëer je positieve verlangens en wensen. En omdat je je van binnenuit goed voelt ben je daarvoor niet afhankelijk van de buitenwereld en kan je dus vooral bezig zijn met wat je de mensen om je heen wilt geven; met wat je wilt toevoegen aan wat er om je heen gebeurt.
Kijk je in essentie negatief naar jezelf dan creëer je vanuit dat perspectief negatieve overtuigingen over jezelf en van daaruit een slecht gevoel. Ik- noemen we dat. De behoeftes die je als reactie daarop creëert leiden ertoe dat je je vooral gaat bezighouden met wat je van je omgeving denkt te moeten krijgen (bijvoorbeeld waardering of sturing) om je weer beter te voelen.
De manier waarop je naar jezelf kijkt maakt dus nogal wat uit.
De wetenschap achter ik+ en ik-
De wetenschap onderscheid 3 verschillende stress-systemen. Twee daarvan ken je waarschijnlijk wel: het ‘vecht/vlucht systeem’ en het ‘bevries systeem’. Beide systemen hebben tot doel je te helpen het er goed van af te brengen op de momenten dat er een reële dreiging is.
Het probleem is echter dat je jezelf niet helpt door een van deze twee systemen te activeren op het moment dat die reële dreiging er niet is. Je produceert dan onnodig negatieve stress hormonen, zoals cortisol, van waaruit je niet helpend gedrag gaat inzetten. Doe je dit regelmatig of zelf chronisch dan creëer je allerlei ongewenste zaken in jezelf (langdurig negatieve stress hormonen aanmaken is uitermate ongezond) én allerlei disfunctionele zaken tussen jou en anderen die op langere termijn niet houdbaar zijn.
En dan nog het derde systeem: het ‘coping systeem’. Dit systeem (niet te verwarren met de ‘coping strategie’) komt volgens wetenschapsjournalist Mark Mieras redelijk trefzeker overeen met wat wij ik+ /wij+ noemen. ‘Het is een aanzienlijk geavanceerdere toestand, gericht op anticiperen, vriendschap sluiten en coping. Door niet weg te rennen, aan te vallen of weg te kruipen, maar te zoeken naar een verstandhouding met de schurende of bedreigende elementen in je omgeving ontstaat er harmonie.’ aldus Mark.
Je vecht/vlucht of je bevries systeem activeren op het moment dat er een reële dreiging is beschouwen wij als’ ik+’. Je doet het immers vanuit je verlangen om te blijven leven, wat heel ik+ is. Net zoals je coping systeem activeren. Je vecht/vlucht of bevries systeem activeren op het moment dat er geen reële dreiging is, een moment waarop je dus zonder echt risico je coping systeem geactiveerd kan houden, beschouwen we als ‘ik-‘.
De essentie van terugkomen in je ik+ vanuit je ik- kan je dus vanuit deze 3 stress systemen bezien als volgt omschrijven: de negatieve stress die je in jezelf hebt gecreëerd door je vecht/vlucht- of bevries systeem te activeren transformeren in positieve stress.
Dit doe je door je vanuit je coping systeem positief te gaan verhouden tot die negatieve stress. Door je er mee te verbinden, er je onverdeelde aandacht aan te geven en open te staan voor wat er dan in je opkomt. Dan kan je door de ogenschijnlijke maar illusionaire bedreiging heen kijken en de mogelijkheid tot groei zien die de situatie jou en alle andere betrokkenen biedt.
ik+ en ik- in 3 minuten
Over de essentie van ik+ en ik-. En over de 3 essentiële ik+ competenties waarmee je alles anders maakt. Voor jezelf en voor de wereld om je heen.