Wat wij geloven
- Er bestaat een directe relatie tussen hoe goed je mentaal emotioneel in je vel zit en je fysieke fitheid en je prestaties in het veld.
- Het creëren van mentaal emotionele stabiliteit en kracht gaat veel verder dan het aanleren van stress reducerende technieken. Want je mentaal emotionele kracht komt voort uit de kern van wie je bent en van wat je wilt en je begeleiding op dat vlak moet dus ook daarop gericht zijn.
- Bewust en gericht werken aan het ontwikkelen van je mentaal emotionele kracht is dus een heel slimme investering. Het wordt meer en meer hét gebied waar je het verschil kan maken op de momenten van de waarheid.
- Met jezelf aan de slag gaan op dit vlak is geen risico. Je verliest je scherpte en eagerness niet, je vergoot ze ermee. En je komt niet verder van je team af te staan, juist dichterbij.
- Met jezelf aan de slag gaan op dit vlak betekent wél minder afbreukrisico’s. Want er bestaat een directe relatie tussen mentaal emotioneel niet goed in je vel zitten en de kans op blessures en de duur van je herstel.
- Je maakt niet voor niks mee wat je meemaakt. Alle situaties in en buiten het veld en alle relaties, van coach tot teamgenoot, van fans tot ouders, maken je beter en sterker als je de kans daarvoor ziet en pakt.
Wat we zien in de topsport wereld
Om de sporter of het team heen staat vaak een team van begeleiders. Ieder met een eigen expertise. We zien dat daarbij vaak dat de focus vooral ligt op het fysiek/technische stuk van de sport en minder op het mentaal emotionele stuk. Onze ervaring leert dat daar verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen:
- het taboe op mentaal emotionele begeleiding
- het nog niet echt zien van de kansen die mentaal emotionele begeleiding biedt
- het kunstmatige onderscheid dat gemaakt wordt tussen de ontwikkeling van sportprestatie en de ontwikkeling als mens.
Bij de begeleiding die we op mentaal emotioneel vlak geboden zien worden valt vaak in een van deze 3 categorieën:
- symptoom coaching (controleren van stress, ademhalingsoefeningen etc.)
- ‘laatste-redmiddel-coaching’ (therapeutisch, veel op de mens gericht)
- transitie coaching (overgang van topsport naar maatschappelijke carrière).
Wat er mist in onze ogen is een doorlopende, meer geïntegreerde op prestatie + mens gerichte coaching. Een vorm van coaching waarbij alles wat er gebeurt tijdens de wedstrijden en trainingen en buiten het veld potentieel ‘materiaal’ is. Een mogelijkheid om beter en sterker van te worden als sporter en mens.
Een coaching waarbij alle relaties en interacties een rol spelen; met coaches, trainers en teamgenoten, met (para)medici, media, sponsoren, fans, ouders en vrienden.
Een vorm van coaching waarbij de fysieke en technische ontwikkeling als topsporter hand in hand gaat met de mentaal emotionele ontwikkeling als mens en waarbij beide elkaar versterken.